Για ραντεβού καλέστε μας στο 210 4223401 / Κιν.: 6974647469

ΑΓΧΟΣ - ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ - ΨΥΧΩΣΗ - ΑΝΟΙΑ

image-214575-124143-lineLAST.png

ΑΓΧΟΣ

Το άγχος εμφανίζεται χωρίς προειδοποίηση και παρουσιάζεται με διάφορες μορφές. Μπορεί να προέλθει λόγω ισχυρών φοβιών, έντονης συναισθηματικής αλλαγής, μέσα από πιέσεις και πανικό, καθώς και από γενικές καταστάσεις. Ειδικότερα υπάρχουν οι ακόλουθες πιο συνηθισμένες μορφές άγχους:
  •  Άγχος Αναμονής - Πρόκειται για μία μορφή άγχους που λίγο-πολύ την έχουμε βιώσει όλοι. Αφορά το άγχος που αισθανόμαστε πριν από κάποιο σημαντικό γεγονός της ζωής μας το οποίο συνήθως έχει αρνητικό αποτέλεσμα. Συνήθως το άγχος αναμονής μπορεί να το διαχειριστεί κάποιος χωρίς να φθάσει σε υπερβολικά επίπεδα.
  •  Άγχος Πανικού - Πρόκειται για μία μορφή άγχους η οποία γίνεται εμφανής μέσω των γνωστών κρίσεων πανικού. Οι κρίσεις αυτές διαρκούν μόνο λίγα λεπτά, κατά τα οποία όμως το άτομο αισθάνεται ότι χάνει τον έλεγχο και ότι πρόκειται να πεθάνει.
  • Γενικευμένο Άγχος - Πρόκειται για μία μορφή άγχους η οποία μπορεί να οφείλεται σε οτιδήποτε καθημερινό όπως θέματα εργασιακά, οικονομικά, διαπροσωπικές σχέσεις κ.λπ.
  • Φοβικό Άγχος - Πρόκειται για μία περιστασιακή μορφή άγχους που απορρέει από ένα γεγονός που συμβαίνει στο τώρα και όχι σε κάτι παλιό ή μελλοντικό.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Πρόκειται για μία συναισθηματική κατάπτωση του ατόμου που παρουσιάζει μία μόνιμη μελαγχολική διάθεση με έντονες τάσεις απαισιοδοξίας και αυτοκαταστροφής. Τα συμπτώματα αυτά μαζί με κάποια επιπλέον όπως το αίσθημα της ανορεξίας και οι συναισθηματικές μεταπτώσεις, είναι τα βασικά συμπτώματα που βιώνει ένα άτομο με κατάθλιψη, τα οποία εάν συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε θα πρέπει να επισκεφθεί κάποιον ειδικό ψυχοθεραπευτή.

ΨΥΧΩΣΗ

Η ψύχωση είναι μία πάθηση η οποία επηρεάζει έντονα την αντίληψη που έχει το άτομο για την πραγματικότητα και μπορεί να θεραπευτεί. Τα άτομα που παρουσιάζουν ψύχωση μπορεί να έχουν παραισθήσεις, να εκφράζουν περίεργες συγκεχυμένες σκέψεις ακόμη και να παραληρούν. Η πλέον κλασική μορφή ψύχωσης είναι η σχιζοφρένεια. Η ψυχοθεραπεία σε άτομα με ψύχωση μπορεί να τα βοηθήσει να εκφράσουν τις ανάγκες τους και να κρατήσουν ένα επίπεδο μειωμένων φόβων χωρίς έντονα συμπτώματα. Σε περιπτώσεις όμως όπου η επικοινωνία δεν καθίσταται δυνατή, καλό είναι να λαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή.

ΑΝΟΙΑ

Η άνοια αφορά ένα ιδιαίτερα μεγάλο πληθυσμιακά σύνολο κυρίως μεγαλύτερων ηλικιών και αφορά σε μία σειρά συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις γνωσιακές λειτουργίες του εγκεφάλου όπως μνήμη, αντίληψη, συγκέντρωση, λόγος κ.λπ. Υπάρχουν διάφορες μορφές άνοιας με πιο συνήθεις τις ακόλουθες:
  • Αγγειακή άνοια
  • Νόσος Alzheimer
  • Νόσος Πάρκινσον
  • Άνοια σχετική με το αλκοόλ

Οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις άνοιας σε κάποιο άτομο είναι η συχνή και σταδιακή απώλεια μνήμης, η απομόνωση και η αλλαγή της προσωπικότητας, η έλλειψη προσανατολισμού, καθώς και η ανικανότητα αυτοσυντήρησης.